Kvízre fel!
0/0 Pont
1. Ételek
0/1 Pont
1. Válasz
0/0 Pont
2. Tóga
0/1 Pont
2. Válasz
0/0 Pont
3. Katonák
0/1 Pont
3. Válasz
0/0 Pont
4. Háztartás
0/1 Pont
4. Válasz
0/0 Pont
5. Italok
0/1 Pont
5. Válasz
0/0 Pont
6. Gyógyszerek
0/2 Pont
6. Válasz
0/0 Pont
7. Helyszínek
0/1 Pont
7. Válasz
0/0 Pont
8. Határok
0/3 Pont
8. Válasz
0/0 Pont
9. Épületek
0/1 Pont
9. Válasz
0/0 Pont
10. Térképek
0/1 Pont
10. Válasz
0/0 Pont
11. Folyók
0/1 Pont
11. Válasz
0/0 Pont
12. Nyelv
0/1 Pont
12. Válasz
0/0 Pont
13. Nyelvek
0/1 Pont
13. Válasz
0/0 Pont
14. Szekerek
0/1 Pont
14. Válasz
0/0 Pont
15. Mozaikok
0/1 Pont
15. Válasz
0/0 Pont
16. Ékszerek
0/1 Pont
16. Válasz
0/0 Pont
17. Számok
0/8 Pont
17. Szép munka!
0/0 Pont
18. Istenek
0/1 Pont
18. Válasz
0/0 Pont
19. Back 2 Food
0/0 Pont
19. Válasz
0/0 Pont
Viszlát!
0/0 Pont
Szia! Mi a helyzet? :)

Hahó! Félix vagyok, egy fiatal srác, aki a lenyűgöző és izgalmas második században éli átlagos napjait, az ókori Róma földjén. Az élet itt igazi kaland, főleg a birodalom peremén, ahol lakom. Erre mindig történik valami miközben apámnak segítek és új, izgalmas dolgokat fedezek fel! 
 
Gyere és csatlakozz hozzám ebben a kvízjátékban, ahol izgalmas problémákat oldunk meg és érdekes kérdésekre válaszolunk! Ha figyeltél, amikor a barátságos törzset - ahonnan anyukám származott, ugye emlékszel? - felfedeztem a vadonban és megismertem az orvoslás titkait, könnyen boldogulsz majd. Lesznek kérdések az életmódunkról is. Gondolj rám, anyukámra és apukámra, és mindent tudni fogsz, ígérem! Nos... Készen állsz a kihívásra? 
 
Szuper! 
 
Lássuk a kérdéseket, fiatal barátaim! Itt a pillanat, hogy nekivágjunk és felfedezzük az ókori Róma titkait. Készen álltok a kihívásra? Kezdődjön a játék! 
Mi ez? Szén??? Ennék én szenet szerinted? Válaszold meg a következő kérdést a római ételekről!
Hosszú utat kell még megtennünk együtt! Egy utazás tervezésénél, fel kell készülnöd minden akadályra, amellyel szembe kellhet nézned. Ezért is kérdezősködtem annyit a villánkon, mielőtt indultunk, ugye emlékszel erre is? Van egy fontos dolog, amivel készülnöd kell az utunkra, ez pedig az étel! Ma reggel ettem egy kis reggelit, de már alig várom a következő kaját. Kitalálod, mi a leggyakoribb reggeli itt, nálunk?


Gyümölcs és sajt
Joghurt, kenyér és méz
Kenyér, búza vagy zabkása
Hús vagy hal
A reggeli nem volt túl fontos étkezés az ókori Rómában.

A legtöbb római út közben ette meg reggelijét, mielőtt nekiállt a napi teendőinek. Az alsóbb osztályba tartozók és a rabszolgák kenyeret, kását vagy némi gyümölcsöt ettek. A kenyeret borba mártották, hogy megpuhuljon. A felsőbb osztály tagjai kenyér mellé gyümölcsöt és sajtot is fogyasztottak, majd hígított bort ittak, hogy megkönnyítsék az étkezést.
 
Emlékszel erre a képre a kérdés előttről? Fekete volt! Tudod miért? Ez egy ókori római kenyér Pompeiből!
Tó ga or not tó ga? ;)
Ha igazi római vagy, és utazni készülsz, lehet, hogy szükséged lesz egy extra tógára is. Tudod, mi az a tóga?


Egy római hadihajó típus
Egy római érme típus
Hivatalos öltözet, amelyet a római polgárok viseltek
Egy római katonai formáció
Az ókori Rómában a tóga elég nagy ügy volt!

A tóga egy hosszú, lógó köpeny volt, mely bonyolult módon ölelte körbe a testet. A játékban ezt viseltem. Emlékszel? A ruha egyben a római állampolgárság szimbóluma is, kötelező viselet volt különleges alkalmakon és nyilvános eseményeken is. Szóval, ha az ókori Rómába utazol, ne felejtsd el bedobni azt a plusz tógát a bőröndödbe – sosem tudhatod, mikor kell a legjobb római formádat hoznod!
Mindent a Birodalomról...
Az út során sokféle emberrel találkozhatsz. Ha olyan emberekkel találkozol, amilyen az apám volt, hogyan neveznéd őket?


Centurionok
Szenátorok
Légionáriusok
Gladiátorok
A légionáriusok voltak a római légiók fő katonái, akik létfontosságúak voltak a római hadsereg sikeréhez.

Ezek az igen fegyelmezett és kiképzett római polgárok hosszú távú katonai szolgálatra kötelezték el magukat. Egyen felszereléssel rendelkeztek: ebbe beleértve az ikonikus gladius kardot és a scutum pajzsot is. A légionáriusok sokféle harci helyzetben voltak igen veszélyesek. Képességeik a harci készségeken túl kiterjedtek a hadmérnöki tevékenységekre és az erődítmények építésére is. Szolgálatuk befejezése után a légionáriusokat római polgárjoggal jutalmazták, ami hozzájárult a különböző régiók kulturális és politikai beilleszkedéséhez, integrációjához a Római Birodalomba.
Ki, mit csinált?!
Amikor visszagondolok az otthoni teendőkre, mindig eszembe jut mennyi feladat volt a házban és a ház körül is: takarítás, mosogatás, az állatok gondozása, főzés… és még annyi minden más! Ezek nem tartoztak a gazdag emberek feladatai közé. Emlékszel, ki intézte ezeket a dolgokat? Ki gondoskodott a háztartásról, különösen a főzésről az ókori Rómában?


A férj/apa
A feleség/anya
A gyerekek
A rabszolgák
Az ókori római társadalomban az elit által fogyasztott ételeket szakácsként dolgozó rabszolgák készítették.

Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a római elithez tartozó férfiak és nők együtt készítették volna az ételeket (vagy hogy egyáltalán tudtak volna főzni), mert a rabszolgák végezték el helyettük ezt a munkát.
 
Másrészről azonban úgy tűnik, hogy a tehetősebb családoknál nem voltak szigorú nemi megkülönböztetések a rabszolga szakácsok között. Ez igaz a legtöbb házimunkára is, néhány kivétellel... mint például a takarítás, ami mindig is női munka volt. Apuleius [római író] férfi és női rabszolga szakácsokról is ír a történeteiben.
Eddig tökjó! Mit tudsz még? Koccintsunk arra, hogy milyen okos vagy!
Nagyon jól haladsz! Amikor vendégek érkeznek az otthonunkba, mi is rágcsálnivalóval és itallal fogadjuk őket, csakúgy, mint ti. Tudod, hogy mit kínáltunk a látogatóknak a mi időnkben? Mi volt az ókori rómaiak leggyakoribb itala?


Gyümölcslevek és üdítők
Almabor és egyéb erjesztett, gyümölcsös italok
Sör, erjesztett gabonák és tej
Bor és annak különböző változatai
A bor az ókori Róma kultúrájának központi italává vált, és az idő múlásával egyre nagyobb jelentőséget kapott – különösen a 4. század után!

A cider és más erjesztett italok is ismertek voltak, de mind másodlagosak voltak a borhoz képest. A bor „civilizált” italnak számított, és központi szerepet játszott a római életmódban. A sör, az erjesztett gabonák és a tej kifejezetten nem rómaiak, és barbár jelleggel bírtak. A görög lakomákra, szimpóziumokra hajazva az elit rómaiak kanapékon gyűltek össze, hogy magánházakban és lakomatermekben borozzanak.
 
De miért nem lehetett csak vizet inni, kérdezheted...? Egyszerű! A víz akkoriban nem volt olyan tiszta és biztonságos, mint manapság. Az alkohol készítése során bekövetkező erjedés mindent biztonságosabbá tett, mivel számos baktériumot elpusztított.
Mit tennél, ha megbetegednél az ókorban?
Láthattad, hogy az apám nagyon beteg volt, s mindent megpróbáltunk, hogy meggyógyítsuk, még eret is vágtunk, azaz véröntést végeztünk rajta. Emlékszel, mi volt ez? 
Ennek alapján fejezd be ezt a mondatot: Az ókori római korban az orvoslás elsősorban ezen/ezeken múlt: (két jó válasz van)


Semmi máson, csak hiten és időn - csak vártak és vártak!
Mesterséges hatóanyagokon
Rituálékon és imákon
Gyógynövényeken, egyéb növényeken és étrenden
Az ókori római orvoslás holisztikus megközelítést alkalmazott, amely ötvözte a természetes gyógymódokat és a spirituális gyakorlatokat is.

Az ókori római gyógyítás nem kizárólag a "hitre és időre" támaszkodott: jelentős részét képezte a gyógynövények, az egyéb növények és kiegyensúlyozott étrend használata. A római orvosok felismerték a különféle növények és gyógynövények gyógyító tulajdonságait, és ezeket alkalmazták a betegségek kezelésére és az egészség megőrzésére is.
 
Ezen túlmenően a "rituálék és imák" is fontos szerepet játszottak a római orvoslásban, mivel úgy hitték, hogy a spirituális jólét szorosan összefügg a fizikai egészséggel. Vallási rituálékat és imákat hajtottak végre azért, hogy az istenek kegyét kérjék, remélve a gyógyulást és a betegségektől való védelmet. 
 
Összességében, a természetes gyógymódok és a spirituális gyakorlatok kombinálása az ókori római orvosi gyakorlatok árnyalt és átfogó jellegét tükrözi.
 
A helyes válasz tehát, a következő kombináció: 
 
• Gyógynövények, egyéb növények és étrend 
• Rituálék és imák 
Amikor Rómában vagy...
Emlékszel arra, amikor találkoztunk Gerulatával/ban? Ki vagy mi volt az?


Ősi görög filozófus
Híres római császár
Római kori katonai erődítmény a mai Szlovákia területén
Római katonai formáció típus
Egy római katonai erődítmény a mai Szlovákia területén, amely a Limes vonal része volt.

Gerulata egy római katonai erődítmény és település volt a mai Szlovákia területén. Része volt a Limes Romanusnak, a Római Birodalom északi határának. De mi is az a Limes, kérdezheted? 
 
A Limes Romanus egy összetett úthálózatból, őrtornyokból és erődökből álló védelmi rendszer volt, amely a Római Birodalom határát képezte. Több mint 5000 kilométeren át húzódott Európán, a Közel-Keleten és Észak-Afrikán keresztül. Ez a határrendszer nemcsak Rómát védte a külső fenyegetésektől, hanem elősegítette a kereskedelmet és a kulturális cserét is, így kulcsszerepet játszott a birodalom közigazgatásában és katonai stratégiájában. 
 
Ennek részeként Gerulata egy katonai tábor volt, amely jelentős szerepet játszott a Római Birodalom védelmében a különféle barbár inváziókkal szemben. Gerulata régészeti maradványai értékes betekintést nyújtanak a római katonai életbe ebben a térségben.
Biztosan hallottad már a "barbár" szót...

Megállapíthatjuk tehát, hogy találkozhattunk volna római katonákkal a közelünkben lévő utakon, különösen azért, mert a házunk olyan közel van ahhoz a területhez, amit Barbaricumnak nevezünk. De voltak mások is erre, nem csak katonák... Kikkel találkozhattál volna, a rómaiakon kívül ezen a területen? Gondolj a szomszédokra is, akik bekóborolhatták vagy kapcsolatba léphettek Rómával! Talán emlékeszel, hogy kvádokkal is találkoztunk a játékban... Mely ókori törzsek éltek tehát a mai Németország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia területén a Római Birodalom idején? Tipp: a hivatalos neve ennek a résznek a Germanikus Barbaricum volt.Vikingek
Gallok
Britonok
Germán törzsek
Biztosan hallottad már a "barbár" szót...
Keresd meg a térképen a korábban már említett országok mai nevét!
2
1
3
4
Németország
Szlovákia
Lengyelország
Csehország
Azok az ókori törzsek, amelyek a mai Csehország, Németország, Lengyelország és Szlovákia területén éltek a Római Birodalom idején, a germán törzsek voltak.

Az ő földjeik a Limes vonalain túl, Észak-, Közép- és Délkelet-Európában helyezkedtek el. A Barbaricum bár hivatalosan nem volt római terület, a rómaiak úgy tekintettek rá, mint a "római közigazgatási terület ellenőrzésen túl fekvő, de mégis a római világ részét képező földekre". 
 
Ezt a területet különféle népcsoportok lakták, köztük olyan törzsek, mint a svebek, a cheruscusok és az alemannok… és persze a kvádok is, akikkel nemrég találkoztál! Ezek a törzsek kereskedelem, konfliktusok és szövetségek révén léptek kapcsolatba a Római Birodalommal, jelentősen befolyásolva a germán törzsek és a rómaiak történelmi narratíváit, felfogásait.
 
 [Kép: germán ősökkel rendelkező országok]
Minden a hangulatról szól, ugye?
Egyszerűen imádom a Római Birodalom hangulatát! Amit a legjobban szeretek, az a Villa Rustica atmoszférája, ami átlengi az egész országot! De mi is az a Villa Rustica?


Egy római fürdőház
Egy vidéki római ház és birtok
Egy gladiátor aréna típusa
Piactér az ókori Rómában
A Villa Rustica egy jellegzetes, római vidéki háztípus volt.

A gazdag rómaiak lakóhelyeként szolgált, és gyakran voltak rajta mezőgazdasági létesítmények, például szőlőültetvények és gazdaságok is. Ezeket a villákat tágas elrendezésük, udvaraik és különféle háztartási tevékenységekre szolgáló helyiségeik jellemezték. 
 
A "Rustica" kifejezés vidéki elhelyezkedésére utal, kiemelve a mezőgazdasági tevékenységekkel való kapcsolatot.
Ló napok?! Mik azok a ló napok?
Biztos vagyok benne, hogy eltévednék az utazások során, ha nem tudnék térképet olvasni. De te tudod, hogy hogyan csinálom? Tudod, milyen technikával határozzuk meg az ókori rómában a térképeken a távolságokat?


Napórával
Asztrolábiummal
Iránytűvel
Mértékarányos tájolással
A rómaiak méretarányt, mértékarányos tájolást használtak a térképeken a távolságok meghatározására.

Ez lehetővé tette számukra, hogy megbecsüljék, milyen messze van az egyik hely a másiktól, segítve a navigációt és az utazástervezést is.
 
S tudod, milyen mértékegységeket használtak ezeknél a térképeknél a számításokhoz? Ló napokat! 

Ez azt jelenti, hogy egy mérték annyi időt és távolságot jelentett, amennyit egy ló kényelmesen meg tud tenni egy nap alatt – ez volt a méretarányuk alapja.
Folyók? Egy jó nyári fürdőzés a legjobb dolog a világon! De vajon lesznek-e a vízben krokodilok?
Természetesen vannak dolgok, amelyeket azonnal tudnunk kell, ha térképekről van szó! Ugyanolyan fontosak ezek, mint tudni, hogy melyik az országod fővárosa és mely országok a szomszédaid! 
Nekem is fejből kell tudnom a választ a következő kérdésre. Mit gondolsz, melyik híres folyó jelölte a Római Birodalom északi határát?


Duna
Temze
Nílus
Tiberis/Tevere
A Duna folyó a Római Birodalom északi határát jelölte, és a Limes részének tekintették.

Rendkívül fontos földrajzi elem volt a római térképeken... még akkor is, ha a folyó akkoriban nem volt olyan barátságos, mint ma.
 
Abban az időben a Duna nem volt szabályozva: nem volt meghatározott útvonala vagy gátjai, és rendszeres, jelentős áradásai voltak, amelyek minden évszakban nagy területeket öntöttek el. Az átkelés rendkívül nehéz volt. Ezért a térképek nemcsak a Duna útvonalaira figyeltek, hanem a biztonságos átkelőhelyekre is, amelyeket gyakran használtak katonai vagy kereskedelmi előőrsökként.
Ez számomra francia... vagy nem?
Amikor hallottál engem beszélni, lehet, hogy értetted, amit mondok – vagy legalábbis néhány szót, mint pater és mater. Mit gondolsz? A római hatás miatt melyik nyelv szolgált alapul sok modern európai nyelv, köztük az olasz, a francia és a spanyol számára is?


Szanszkrit
Görög
Latin
Arámi
A római hatás miatt a latin nyelv szolgált alapul sok modern európai nyelv, köztük az olasz, a francia, a román és a spanyol nyelv számára is.

A latin volt a Római Birodalom hivatalos nyelve, és központi szerepet játszott a közigazgatásban, az oktatásban és a kultúrában is. Ahogy a rómaiak kiterjesztették befolyásukat Európa-szerte, a latin maradandó örökséget hagyott hátra, befolyásolva a latin-alapú nyelvek fejlődését. Még ma is jelentős nyelvi gyökérnek számít, számos szó és kifejezés található meg a különböző modern európai nyelvek szókincsében a római befolyásnak köszönhetően.
 
Gondolj bele, milyen latin szavakat ismersz? Ha megnézed a térképet, láthatod azokat az országokat, amelyek az úgynevezett latin ábécét használják!
Az óangol annyira menő!
[A képen az látható, hogy hogyan változott az angol nyelv az évek során. Nézd meg a térképet, és megtalálod azt az időszakot, amikor az angol nyelv találkozott a germán hatásokkal.]
Most, hogy belegondolok... Annyi szó van, amit megérthetsz a nyelvemből! Tudsz néhányat mondani? Medicus! Mater! Pater! Ave! Mit gondolsz? Mit gondolsz, becslések szerint az angol szavak hány százaléka latin eredetű?


50-60%
0%
30-70%
90%
10%
Az ókori római hatásokra gondolva csak, körülbelül 30% a latin eredetű szavak aránya, de akár 70%-ra is felmehet, ha figyelembe vesszük az összes olyan szót, amelynek latin gyökerei vannak, és később kialakult latin nyelvekből (mint például a francia vagy az olasz) származnak - s használja őket az angol.

Vonatok? Szekerek? Van összefüggés egyáltalán?
Ha visszatérünk az utazás témájára, láthattad, hogy lovaink voltak. Sok tévhit kering a szekerekről és azok hatásáról a ti korotokra. Mit gondolsz, melyik ezek közül az az információ, amit sokan tévesen hisznek el?


Mivel a szekerek a császári Róma számára készültek, a keréktávolság tekintetében mind egyformák voltak. Ezért Európában és az Egyesült Államokban a használt szabványos vasúti nyomtáv a császári római harci kocsik eredeti méretéből származik, ami 143,5 cm! Ennek a nyomain tették le az első síneket!
A szekérversenyek közvetetten befolyásolták a modern kor okostelefonjainak fejlődését. A szekérversenyeken megjelenő intenzív versengés és a csapatmunka inspirálta a szekerek alkotóit arra, hogy vibrafon eszközöket alkalmazzanak rajtuk. Ezek elősegítették a kommunikációt és az együttműködést a játékok során. Ez később faxokhoz, telefonokhoz, majd okostelefonokhoz vezetett.
Sokan hiszik azt, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a vasúti sínek 4 láb 8,5 hüvelykes szabványos szélességét a római szekerek keréktávolságából vették át.

Ez azonban nem igaz. A történészek szerint a rómaiak nem használták a szekereket a háborúban vagy a hosszú távú utazáshoz - csak szertartásokon vagy stadionokban jelentek meg, így az az érv, hogy ezek nyomában alakultak ki az első utak, hamis.
Ezeket a fantasztikus képeket sokkal nehezebb volt elkészíteni a telefonok előtt!
Nem csak a Villa Rusticát kedvelem utazásaim során. Szeretem a művészetünket is, különösen a gondosan tervezett mozaikokat. Vicces, néha még gyorséttermi standokon is bemutatják őket nálunk! Ennek ellenére a római mozaikok az én korom bonyolult műalkotásai. Mit gondolsz, hogyan készülnek? Apró darabokból állítjuk össze őket, de milyen anyag(ok)ból?


Fa
Fém
Üveg
Kő vagy csempe
A római mozaikok apró kődarabok vagy csempék elrendezésével készült bonyolult műalkotások voltak.

A római mozaikok bonyolult műalkotások voltak, amelyeket kis darabok elrendezésével hoztak létre, ezeket tesszeráknak nevezzük. A darabokat gondosan elrendezték, hogy élénk és részletes alkotások díszítsék a padlókat, a falakat és a mennyezeteket. 
A kő vagy csempe használata tartós megoldás volt, amely kiállta az idő próbáját. A római mozaikokon ábrázolt témák a mitológiai jelenetektől és bonyolult geometriai mintáktól kezdve a mindennapi életen át a portrékig terjedtek. E mozaikok aprólékos kivitelezése mutatja az ókori rómaiak művészi képességeit, és máig is maradandó bizonyítéka annak, hogy milyen lenyűgöző és maradandó műalkotásokat hoztak létre. A helyes válasz tehát: Kő vagy csempe.
Nem minden arany, ami fénylik?
A játékban láthattad, hogy rengeteg tárgy volt körülöttünk - és ezek Európa-szerte létező tárgyak voltak! Sok "fényes" tárgy is volt köztük, ha érted, mire gondolok ;) Az arany, az ezüst, a bronz és a drágakövek különösen népszerűek voltak gyűrűk, karkötők és nyakláncok készítéséhez! A díszítésen kívül mi volt még a célja az ékszereknek a rómaiaknál?


Zenelejátszás
Főzőkészségük fitogtatása
Társadalmi státusz jelzése
Horgászeszközként való használat
A rómaiak szerették csillogó anyagokkal mutogatni gazdagságukat.

A rómaiak az ékszereket gyakran használták arra, hogy a közösségen belüli társadalmi státuszt jelezzék. Ez azt jelenti, hogy a tehetős rómaiak bonyolult, drága ékszereket viseltek nemesfémekből és drágakövekből, hogy gazdagságukat és helyzetüket megmutassák. Ez a gyakorlat nemcsak a jó megjelenésről szólt, hanem a hatalomról és a befolyásról is.
El tudod olvasni a régi házak tetején lévő számokat?
Apám jó okkal akarja, hogy tanuljak: nagyon okos vagyok! Jól bánok a számokkal és a betűkkel. Te is vagy olyan jó, mint én? Kösd össze a számokat!
Ne feledd átváltani a számokat, így: 
 • 1 - I 
 • 5 - V 
 • 10 - X 
 • 50 - L 
 • 100 - C 
 • 500 - D 
 • 1000 – M 65 XXXVII
42 LXXXIV
84 XIX
72 LVI
19 LXXII
56 XCIII
93 LXV
37 XLII
Eddig jó munkát végeztél! Már majdnem végeztünk!

Ezek a bolygók, valami van a nevükkel... mintha már hallottam volna őket mesékben... ez szándékos?
A játékban megálltunk egy szentélynél. Tudod, melyik római istent nevezték az istenek királyának, az ég és a mennydörgés istenének?


Mars
Neptunus
Merkúr
Jupiter
Jupiter a római mitológiában az istenek királya volt, hasonlóan a görög mitológia Zeuszához.

Ő uralkodott az ég és a mennydörgés felett, és gyakran ábrázolták villámmal a kezében. 
 
Jupitert a római istenek közül a legerősebbnek tartották, és számos mítoszban és vallási gyakorlatban központi szerepet játszott. Az éggel és a mennydörgéssel való kapcsolata az istenek és az emberek feletti tekintélyét és hatalmát szimbolizálta.
Már megint éhes vagyok...

Már megint éhes vagyok...
Most, hogy az utunk végéhez közeledünk, újra megéheztem, a konyhánkra és az ott lévő sok finomságra gondolok. Tegnap anyu hazahozta a kedvenc szószomat a piacról! Fogadok, hogy pont annyira szeretem, mint te a ketchupot. Melyik lehet ez a szósz az alábbiak közül?


Ecet
Méz
Garum, más néven halolaj
Olívaolaj
A garum, más néven liquamen, egy népszerű ókori római fűszer volt, amely erjesztett halból készült.

Ez az erős szagú szósz alapvető része volt a római konyhának, széles körben használták különféle ételek ízesítésére. A garum készítéséhez a halakat, általában apró, olajos fajokat - mint a makréla vagy a szardella - sóban hagyták erjedni több hétig vagy akár hónapig. Az így keletkező folyadék, amely gazdag volt fehérjékben és ún. umami ízekben (ilyet a sushi-ból ismerhetsz!), ezután összegyűjtésre került és levesek, pörköltek és szószok ízesítésére használták. 
 
A garumot nagyra értékelték a római főzésben: a különböző minőségei eltérő árakon voltak elérhetőek, hasonlóan a mai finom borok megkülönböztetéséhez. Ez az ókori fűszer nemcsak egyedi ízt adott a római ételeknek, hanem jelentős szerepet játszott a mediterrán régió kulináris örökségében is.
Ennyi volt, valete, kedves barátaim!

Ezúttal ennyi, kedves barátaim! Az ókori Róma varázslatos világában való utazásunk véget ért. Remélem, élveztétek a rejtélyek megfejtését és az ókori élet hihetetlen gazdagságának felfedezését. Lelkesedésetek és kíváncsiságotok tették ezt a kalandot igazán felejthetetlenné.
  
Ne feledjétek, a történelem titkai mindig ott rejlenek körülöttünk, és az ókori Róma szelleme tovább él az általunk megosztott emlékekben.
 
Addig is, amíg újra találkozunk, vigyázzatok magatokra, és engedjétek, hogy a kíváncsiság vezessen benneteket további izgalmas utakra. Csodás lakomákat kívánok! Valete et sitis felices! (Viszontlátásra és legyetek boldogok!)
Szép munka
0/0